Zastawa stołowa

W każdym gospodarstwie domowym konieczne jest zgromadzenie odpowiedniej liczby nakryć stołowych i sztućców do codziennego i świątecznego spożywania posiłków. Zastawą stołową nazywamy naczynia do spożywania potraw i napojów. W skład podstawowej zastawy stołowej wchodzą różnej wielkości i kształtu talerze z porcelany, porcelitu lub fajansu. Zestaw zawiera talerze głębokie do podawania zup, płaskie talerze do podawania drugich dań, talerzyki deserowe, talerzyki nieco większe od deserowych do śniadań lub zimnych kolacji, różnej wielkości i kształtu półmiski i salaterki. W domowym zestawie warto mieć również filiżanki z dwoma uszkami, tzw. bulionówki, do podawania zup czystych. Do śniadań czy podwieczorków są potrzebne filiżanki do kawy lub herbaty ze spodeczkami, cukierniczka oraz komplet talerzyków z dużym talerzem do podawania ciast. W skład zastawy

stołowej wchodzą ponadto naczynia szklane do podawania kompotów, kremów, ciast .oraz różnego kształtu i wielkości szklanki do napojów gorących i zimnych.

Kultura spożywania posiłków, nakazuje, aby do codziennych posiłków starać się używać estetycznych nakryć, a ze względu na higienę naczynia te powinny być całe i nie poobijane. Zwykle każda gospodyni powinna mieć oddzielne nakrycia do posiłków, codziennych, a do przyjęć gości czy posiłków świątecznych zgromadzić droższą i bardziej wyszukaną zastawę. Liczba nakryć zależy od liczby osób w rodzinie, częstotliwości i liczby podejmowanych gości. W sprzedaży najczęściej spotyka się komplety 6-oso- bowe.

Nakrycia stołowe należy myć w gorącej wodzie z dodatkiem środka myjącego, wypłukać w wodzie o podobnej temperaturze. Gwałtowne zmiany temperatury wody używanej do mycia lub płukania powodują pękanie naczyń porcelanowych i szklanych. Osączone z wody naczynia należy wytrzeć do sucha czystą ście- reczką i odstawić na miejsce. Nakrycia z mas plastycznych mogą znaleźć zastosowanie np. przy noszeniu posiłków na pole.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>