Znaczenie składników mineralnych i witamin

Składniki mineralne muszą być człowiekowi dostarczone w pożywieniu. Ponieważ należą one do składników rozpowszechnionych w produktach spożywczych, trzeba dążyć do tego, aby pożywienie człowieka było możliwie jak najbardziej urozmaicone, gdyż wtedy istnieje największa możliwość dostarczenia wszystkich makro- i mikroelementów.

Spośród makroelementów wapń, jako główny składnik kości i zębów, jest szczególnie ważny w żywieniu dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, a także młodzieży. Składnik ten występuje

w wielu produktach spożywczych, lecz przyswajalność jego nie ze wszystkich produktów jest jednakowa. Z warzyw i owoców przyswajalność wapnia utrudniają nie trawione błony komórkowe, a także obecność kwasu szczawiowego w niektórych warzywach, np. w szczawiu, szpinaku, rabarbarze. Z produktów zbożowych przyswajanie wapnia utrudniają występujące w nich kwasy fity- nowe.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>